Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι δήμαρχοι Σερβίων, Βελβεντού και Βοΐου με εκπρόσωπο της Hengas για την έλευση του μεταφερόμενου φυσικού αερίου στους τρεις Δήμους μετά από κοπιώδεις κοινές προσπάθειες τεσσάρων ετών.

Για μέρα γιορτής μίλησε ο Χρήστος Ελευθερίου με την ισχύ εν τη ενώσει να φέρνει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το να ζεσταθούν φτηνά οι τρεις δήμοι. Ο αγώνας είναι μακρύς ολοκλήρωσε. Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου εξήγησε ότι και στο περιβάλλον και στην υγεία υπάρχει όφελος πέρα από την τοπική οικονομία αφού με την αιθαλομίχλη δε δημιουργούνταν και η καλύτερη εικόνα. Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής αναφέρθηκε στη δύναμη των τριών για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο αλλά και στις επιδοτήσεις που θα διεκδικηθούν για να έρθει πιο ομαλά το αέριο στα σπίτια των δημοτών

Ο Σωκράτης Στούμπος, διευθυντής κατασκευών της εταιρείας αναφέρθηκε σε άλλα έργα της Hengas στη χώρα αλλά και στο μέγεθος του εν λόγω έργου 11 εκ που οδήγησε και στην επιδότησή του. Τα τέλη σύνδεσης για τους δημότες στους τρεις δήμους θα είναι δωρεάν ως τα τέλη του 2025.Τα δίκτυο χαμηλής πίεσης που θα κατασκευαστεί θα τροφοδοτηθεί από τους σταθμούς αποσυμπίεσης: τρεις σταθμούς στο Βόιο ένα στο Δήμο Σερβίων και ένα στο Βελβεντό. Μέσα στο 2024 ξεκινά το έργο με πλάνο πενταετίας για την ολοκλήρωσή του με απώτερο στόχο τα 41.000 μέτρα για 1.000 – 1200 καταναλωτές. Το κόστος εσωτερικής εγκατάστασης αναλαμβάνει (λέβητες) κάθε καταναλωτή, είναι γύρω στα 1500 ευρώ και διεκδικείται μέσα από το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Τα δημοτικά κτίρια είναι τα πρώτα που θα συνδεθούν . Όσο για το κόστος του φυσικού αερίου είναι δεδομένο ότι είναι κυμαινόμενο, σίγουρα θα υπάρχει οικονομία τουλάχιστον 30% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου