Στις 5 Απριλίου 2024 έγινε η 2η τροποποίηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο: «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο συνολικής ισχύος 4,2MW στο ρέμα Γιότσα της Δ.Ε. Σαμαρίνας και Δ.Ε. Διστράτου, Δήμων Γρεβενών και Κόνιτσας, ΠΕ. Γρεβενών και Ιωαννίνων, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου». Φορέας του έργου: HYDROKINETIC ENERGY M.I.K.E. Η περιοχή του κυρίως έργου βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), με κωδικό GR2130002 και ονομασία «Κορυφές Όρους Σμόλικας». Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση όσον αφορά την οδοποιία πρόσβασης, 615 μ. εμπίπτει εντός οικότοπου προτεραιότητας 9530*, όπου απαγορεύονται τέτοιες επεμβάσεις.

Επίσης με απόφαση της ΡΑΕ τροποποιήθηκε η Βεβαίωσης Παραγωγού ως προς την επωνυμία από «HYDROKINETIC ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» σε «HYDROKINETIC ENERGY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με αντιπρόεδρο τον Χρήστο Πετρόχειλο της Kiefer και έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών.

Σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι «στον παραπόταμο του Αώου κάτω από τη Σαμαρίνα, το ρέμα Γιότσας (ή Γιοτίτσα) που χωρίζει το Σμόλικα από τη Βασιλίτσα, έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου δυναμικότητας 4.2MW, με τα σκαπτικά μηχανήματα να ανοίγουν δρόμους και συνοδά έργα, καταστρέφοντας δάσος, πρανή αλλά και το διεθνές μονοπάτι Ε6 στο τμήμα από Δίστρατο για Σαμαρίνα».

Θυμίζουμε ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ με εξώδικο στις 27 Απρίλιου του 2021 σταμάτησαν τις εργασίες στο Ρέμα Γιότσα των Γρεβενών. Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν αναφέρει ότι η εν λόγω ΑΕΠΟ παραβιάζει ευθέως το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ1 , καθώς αδειοδοτεί έργο το οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί εντός οικοτόπου προτεραιότητας του Δικτύου Natura 2000, δηλαδή έχει δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή ΜΥΗΕ σε περιοχή αποκλεισμού. Ο ανωτέρω οικότοπος προτεραιότητας, ο οποίος καταλαµβάνει συνολική έκταση 91.423 στρεµµάτων, επί συνόλου 197.060 στρεµµάτων της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στο Ρέμα Γιότσα στη Σαμαρίνα Γρεβενών κατασκευάζεται σε περιοχή που απαγορεύεται από το νόμο μικρό υδροηλεκτρικό με υπογραφή Μιχελάκη – Όταν η πράσινη ανάπτυξη είναι υπεράνω όλων

Το ΠΕΣΠΑ και ο Βασίλης Μιχελάκης για το μικρό υδροηλεκτρικό της Kiefer στο Ρέμα Γιότσα της Σαμαρίνας

Το ΠΕΣΠΑ και ο Βασίλης Μιχελάκης για το μικρό υδροηλεκτρικό της Kiefer στο Ρέμα Γιότσα της Σαμαρίνας