Ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται σε ένα ταξίδι μετασχηματισμού, με τον πελάτη να βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Μερικά σημεία της ομιλίας του :

Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει πλέον στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση με αύξηση των επενδύσεων σε  ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.

Εντός του 2023 ξεκινήσαμε την υλοποίηση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 490 MW μαζί με την RWE στη Δυτική Μακεδονία σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων, με άλλα 450MW να εισέρχονται σε φάση κατασκευής στους πρώτους μήνες του 2024, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή από την εν λόγω συνεργασία με την RWE να ανέρχεται σήμερα στα 940MW.

Στην παραγωγή, η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ ανήλθε σε 10,7 GW με σημαντική αύξηση στις ΑΠΕ. Πάνω από το 50% της εγκατεστημένης ισχύος είναι ευέλικτη παραγωγή, προερχόμενη από υδροηλεκτρικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου, γεγονός που προσδίδει μεγάλη αξία στο χαρτοφυλάκιό μας. Η μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας συνεχίστηκε με τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος των λιγνιτικών μονάδων κατά 0,9 GW που υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ κατά 1,1 GW, με αποτέλεσμα την μείωση των άμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 34% σε σχέση με το 2022.

Το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε στο 39,1% από 43,4% το 2022, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου αλλά και από λιγνίτη λόγω της σταδιακής εξόδου από την λιγνιτική παραγωγή.

Μειώσαμε σημαντικά τις άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα προχωράμε με το πλάνο απολιγνιτοποίησης του χαρτοφυλακίου παραγωγής μας.

Με πληροφορίες από : https://www.powergame.gr/epichirisis/679652/stassis-sti-dei-allazoume-ta-panta-paragoume-yperaxia-gia-olous/