Παράσταση διαμαρτυρίας την Κυριακή 30 Ιούνη, πραγματοποίησαν φορείς του κινήματος κατά την διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Περιφερειακού Συμβουλίου στο εργοτάξιο κατασκευής ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας εκπρόσωποι της εταιρείας ” Αιολική Βέρμιου” απάντησαν σε ερωτήσεις εκλεγμένων στη τοπική διοίκηση για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κατά την εξέλιξη του έργου, παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή κατάσταση.

Αυτό που αναδείχτηκε είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις είναι κομμένο και ραμμένο στην ανάγκη κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα η παρακολούθηση της υλοποίησης των περιβαντολογικων όρων του έργου γίνεται από ιδιωτική εταιρεία.

Οι ερωτήσεις του περιφερειάρχη, άλλων εκλεγμένων περιορίστηκαν σε τεχνικά ζητήματα ακριβώς γιατί συμφωνούν, στήριξαν αυτό το αντιπεριβαντολογικο πλαίσιο στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Στήριξαν την πολιτική που έχει συρρικνώσει τους εκλεκτικούς μηχανισμούς της περιφέρειας και του κράτους.

Τέλος περιφερειακή αρχή, εταιρεία δήλωσαν την προσήλωση τους στην προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Ένα επιπλέον συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η “αντιπαράθεση” εκλεγμένων στον τοπική διοίκηση σε ανάλογα έργα γίνεται στη βάση μοιρασιάς των ανταποδοτικών και όχι από εναντίωση στην πολιτική της πράσινης μετάβασης- απολιγνιτοποιησης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέδειξαν αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, κατήγγειλαν την εταιρεία για το πως αντιμετώπισε το πρόσφατο θανατηφόρο “ατύχημά” , ανέδειξαν τον ρόλο των ανταποδοτικών ως μέσο ενσωμάτωσης της τοπικής κοινωνίας και έκλεισαν με κάλεσμα στο λαό της περιοχής να πάρει τα πράγματα στα χέρια του αφού δεν έχει τίποτα να περιμένει από εκλεγμένος στην τοπική διοίκηση που είναι ταγμένοι στη προώθηση της στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι φορείς του κινήματος θα συνεχίσουν να παλεύουν για ενέργεια κοινωνικό αγαθό, να σταματήσει η ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος για τα κέρδη των πράσινων αρπακτικών, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για φθηνή θέρμανση για όλο το λαό.

Οι δηλώσεις των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στολτίδης Νόντας, περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας:

Καραμπατζιάς Μιχάλης, δημοτικός Σύμβουλος Βοΐου