Μια έμπνευση της ομάδας ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Εμπνευσμένα από το κλίμα των ημερών, τα μέλη της βραβευμένης ρομποτικής ομάδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, “Hyperion Robotics”, κατασκεύασαν ρομπότ τα οποία μπορούν να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να λένε τα κάλαντα.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές κατασκεύασαν ένα ρομπότ που τραγουδάει τα κάλαντα και ένα ρομποτικό βραχίονα που έχει προγραμματιστεί για να στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε στον Πρωινό Λόγο ο καθηξητής που ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης της ομάδας ρομποτικής του ΠΔΜ, ο κ. Μηνάς Δασυγένης, για την ολοκλήρωση του προγραμματισμού του συγκεκριμένου project χρειάστηκαν δύο μέρες. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί ο καθένας να προγραμματίσει ένα ρομπότ με τέτοιον τρόπο χωρίς να κατέχει τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει τα μέλη της ομάδας, τα οποία εργάζονται ήδη πάνω σε ένα μεγαλύτερο project.

Η ρομποτική ομάδα του ΠΔΜ εργάζεται από τον Οκτώβριο πάνω σε ένα σύνθετο ρομποτικό μηχανισμό, ο οποίος θα παίζει σκάκι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο Φεβρουάριο. Όπως ανέφερε ο κ. Δασυγένης, τέτοιου είδους δράσεις αποσκοπούν στην εξωστρέφεια της ομάδας που θα συμβάλλει στο να γνωρίσει ο κόσμος περισσότερα για τη ρομποτική, καθώς και για τους στόχους της “Hyperion Robotics”. Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας σκέφτονται να ξεκινήσουν τις επισκέψεις στα σχολεία της Κοζάνης, ώστε να γνωρίσουν και τα μικρά παιδιά περισσότερα για τη ρομποτική και τις δυνατότητές της.

Σύμφωνα με τον κ. Δασυγένη, το ενδιαφέρον για τη ρομποτική και τον προγραμματισμό τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, στην αρχή της σύστασής της η ρομποτική ομάδα του Πανεπιστημίου αποτελούταν από τέσσερα άτομα, τα οποία έχουν τώρα αποφοιτήσει, ενώ σήμερα ο αριθμός αγγίζει τα 13 και αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλοί φοιτητές έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να συμμετέχουν σε αυτή.

Σε ερώτηση του Πρωινού Λόγου σχετικά με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που παρέχεται στην ομάδα, ο κ. Δασυγένης δήλωσε ότι, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, αυτός και η ομάδα του είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς το Πανεπιστήμιο διαθέτει το δικό του ρομποτικό εργαστήριο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι φοιτητές ανά πάσα στιγμή.

Σχετικά με τον εξοπλισμό, η ομάδα επωφελείται από τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ενώ το Πανεπιστήμιο δαπανεί ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό για τη συντήρησή της. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής η ρομποτική ομάδα έχει αποκτήσει μέσω ΕΣΠΑ ένα ρομποτικό βραχίονα, η αξία του οποίου υπολογίζεται στις 20.000 με 30.000 ευρώ, και ένα ρομποτάκι αξίας, περίπου, 5.500 χιλιάδων ευρώ.

Βέβαια, για τη ρομποτική ομάδα του ΠΔΜ οποιαδήποτε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη, καθώς δεν παύουν να υπάρχουν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλα τα παρόμοια εγχειρήματα σήμερα. Για το λόγο αυτό, η ομάδα καλεί τους ιδιώτες ή τις επιχειρήσεις που το επιθυμούν να συνδράμουν επίσημα στην προσπάθειά τους ως χορηγοί ή υποστηρικές.

Hyperion Robotics

Ε.Σ.