Συγχαρητήρια επιστολή

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας συγχαίρει το μέλος του, Δημητριάδη Γεώργιο από το Βατόλακκο Γρεβενών που πραγματοποίησε την ιδέα του Στέλιου Παπαλαμπρόπουλου – επίσης μέλος μας – περπατώντας στα χνάρια του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του “Φουστανελά”. Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε από γονείς φτωχούς αγρότες το 1808 στο χωριό Τσούρχλι Γρεβενών, που αργότερα μετονομάστηκε σε “Άγιος Γεώργιος” προς τιμή του Αγίου, ορφάνεψε 8 ετών και σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε σε αναζήτηση εργασίας στα Ιωάννινα όπου και μαρτύρησε από τον τουρκικό ζυγό το 1838. Ο Άγιος που γιορτάζει στις 17/01, είναι σύμβολο για τους δύο νομούς και το όραμα της προσπάθειας του Γιώργου είναι να τους ενώσει με την καθιέρωση του μονοπατιού στα χνάρια του Αγίου, όπου θα μπορεί ο καθένας να το ακολουθήσει μεμονωμένα ή ομαδικά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μονοπάτι μπορεί να αποτελέσει κατά τον εμπνευστή του Στέλιο “ένα μοναδικό άξονα γεμάτο ιστορία, πολιτισμό, περιήγηση και εξέλιξη ανάπτυξης των περιοχών που θα διασχίζει”.

Ο Γιώργος ξεκίνησε το ταξίδι του την Πέμπτη στις 20/6/2024 από την γενέτειρα του Αγίου διανύοντας 150 χλμ περίπου κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, και τερμάτισε την Δευτέρα 25/6/24 το πρωί στο σπίτι του Αγίου στα Ιωάννινα. Εκεί τον υποδέχθηκε εκ μέρους του αδελφού Σ.Δ. Ιωαννίνων τιμώντας το εγχείρημα του και τον Σύλλογό μας, ο Οδυσσέας Κουκέσης μέλος του Δ.Σ.. Ευχαριστούμε θερμά όσους στήριξαν την προσπάθεια του Γιώργου με οποιονδήποτε τρόπο και ελπίζουμε ότι ” το μονοπάτι του Αγίου” θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνανθρώπους μας.

Ακολουθεί η περιγραφή της διαδρομής από τον Γιώργο.

“Πέμπτη πρωί ξεκίνησα στης 6:00 από Άγιο Γεώργιο, πέρασα από το Ελεύθερο, έξω από το μικρό Σειρήνι, από τους Επτά Λάκκους, μπήκα στα Γρεβενά με κατεύθυνση τους Μαυραναίους και Ζιάκα . Διανυκτέρευση στο Ζιάκα και πάω από Βοβούσα, Περιβόλι όπου διανυκτέρευσα. Από Περιβόλι σκοπός ήταν να διανυκτερεύσω στο Φλαμπουράρι, 7 χιλ πριν πιάνει βροχή και με αυτοκίνητο περνάω και πάω στο χωριό Χρυσοβίτσα ( σε κάποιο μοναστήρι που υπολογίζεται από το 1500 γνωστό τώρα ως η Παναγία η Χρυσοβίτσα ) από Χρυσοβίτσα έφτασα στο χωριό Μάζια με υπόλοιπο διαδρομής 14 χιλ. για Γιάννενα. Δευτέρα πρωί 9:30 ήμουν στο σπίτι του Αϊ Γιώργη!!”

27/6/2024
ΔΡΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ