Lazaros Tsikritzis: Χτες έκλεισε άλλος ένας κύκλος: ο οικολογικός. Μετά από τέσσερις δεκαετίες μπήκαν νέοι άνθρωποι στο τιμόνι της οικολογίας. Ο Λάζος Τσικριτζής έκανε στην άκρη, αφού συμπλήρωσε 37 συναπτά έτη στην ηγεσία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, τα 9 ως μέλος του Δ.Σ και τα 28 ως πρόεδρος. Πολύ πράμα … Και πολύ κουπί!

Ομιλίες, εκδηλώσεις, μεγάλες κινητοποιήσεις (1989-91), ακτιβισμός, εθελοντισμός, συνέδρια. Καθαρισμοί πάρκων, δεντροφυτεύσεις, σκαπανείς στην ανακύκλωση και τις ποδηλατοπορείες, εβδομάδες περιβάλλοντος, δράσεις με φοιτητές (Οικο-ΤΕΙ), ενημερώσεις στα σχολεία, οικο-εξορμήσεις στα πέριξ, έρωτας διαρκείας με το Βόιο, τα γεφύρια του και τις χαράξεις μονοπατιών ( με εκδόσεις βιβλίων και εκδηλώσεις).

Διαμάχες, κόντρες αλλά και συνεργασίες με τους Δήμους, την Περιφέρεια, τα δασαρχεία, τη ΔΕΗ, τους συνδικαλιστές. Ακήρυχτος «πόλεμος» με το λιγνιτικό λόμπυ, τους αμιαντο-λάτρεις τη ΜΑΒΕ, αλλά και τη «μικρομεσαία» ρύπανση. Δικαστήρια και ασφαλιστικά μέτρα με ΔΕΗ, μηνύσεις (κλοφέν), Επιθεωρητές περιβάλλοντος και Συνήγορος του πολίτη, Αναφορές στο Ευρωκοινοβούλιο. Καταγγελίες για κόψιμο δέντρων, καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, μπαζώματα, σκουπίδια, παράνομο κυνήγι και καυγάδες ή και δίκες με τους δράστες. Αποστολή πληγωμένων πουλιών. Μόνιμο μέτωπο με την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους ΑΗΣ και τα ορυχεία (εκπομπές άνω των ορίων, καταστροφή της υπόγειας υδροφορίας, ρύπανση στα πληττόμενα «χωριά της τέφρας», επιπτώσεις στην υγεία, σοβαρά προβλήματα στη Βεγορίτιδα και τον Αλιάκμονα). Αγώνας από το 1997 για σταδιακή μείωση του λιγνίτη και μετάβαση στις ΑΠΕ με πρόγραμμα (κι όχι την τελευταία ώρα, όπως τώρα, που όλα σχεδόν γίνονται άναρχα). Συμμετοχή σε όλες τις φάσεις της μεταλιγνιτικής μετάβασης. Λειτουργία του Οικο-δικτύου Δυτ. Μακεδονίας «δι’ ολίγον».

Συμμετοχή στην Πολιτική Οικολογία (εκλογές, ευρωεκλογές), στις οποίες η πόλη της Κοζάνης ήταν σχεδόν πάντα πρώτη σε ψήφους στην Ελλάδα. Κι άλλα, κι άλλα , κι άλλα … Άσωτη δλεια. 38 χρόνια !! Πότε πέρασαν τα ..ξεπατωμένα

Χτες η σκυτάλη πέρασε σε άλλα χέρια. Ο παλιός έφυγε. (Καιρός ήταν… Νωρίτερα έπρεπε να αποχωρήσω, αλλά δεν βρίσκονταν αντικαταστάτης να φορτωθεί τη δουλειά).

Τώρα πλέον νέος πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης ανέλαβε ο Λ. Ιωαννίδης. Δραστήριος, νέος και ωραίος (με ολίγον ..ποντιακή μύτη). Άξιος !! Κι αυτός και τα καινούρια μέλη του Δ.Σ

Όσο για μένα, φυσικά παραμένω στις τάξεις της Οικολογίας. Αλλά με χαμηλότερες στροφές.. Μην κάψουμε καμιά μηχανή !