Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ Ελλάδος, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Endeavor Greece η δημιουργία περιφερειακών κέντρων τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας σε περιοχές της χώρας με ποιοτικά πανεπιστημιακά τμήματα και ακαδημαϊκό προσωπικό, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Υπάρχουν περιοχές στην περιφέρεια, με ποιοτικά πανεπιστημιακά τμήματα και ακαδημαϊκό προσωπικό διεθνώς αναγνωρισμένο, μεταξύ των οποίων η Κοζάνη – Καστοριά που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες (διεθνείς) τεχνολογικές επιχειρήσεις και να ιδρύσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην περιφέρεια και γενικά ο τρόπος αναβάθμισης της κοινωνικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας με τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Προτείνεται τα κέντρα αυτά να συνεργάζονται με τα τοπικά πανεπιστήμια, να προσλαμβάνουν νέους απόφοιτους (κυρίως κατευθύνσεων STEM) και να τους εντάσσουν σε οργανωμένα προγράμματα επανειδίκευσης σε ψηφιακές ειδικότητες υψηλής ζήτησης (π.χ. προγραμματιστές, αναλυτές μεγάλων δεδομένων, σύμβουλοι ψηφιακού μετασχηματισμού, κ.λπ.) με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, προτείνεται να συνεργάζονται με ποιοτικές ερευνητικές ομάδες των τοπικών πανεπιστημίων σε κοινά ερευνητικά προγράμματα, αλλά και με startups τεχνολογίας σε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των καινοτομιών τους.

Ο όρος “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται, κυρίως, για τα επιστημονικά πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Το πλεονέκτημα των υψηλών ποσοστών STEM αποφοίτων θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε με αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και ενεργοποίησή τους, ειδικά στους άνεργους πτυχιούχους, στις αναδυόμενες προχωρημένες ψηφιακές ειδικότητες που είναι σε πολύ μεγάλη ζήτηση.

Περιφερειακά κέντρα τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας

Με βάση τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας , υπάρχουν επτά περιοχές που μπορούν να εξελιχθούν (σε κάποιες έγιναν ήδη τα πρώτα βήματα με θετικά αποτελέσματα) σε περιφερειακά κέντρα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων διεθνών καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων: Πάτρα, Ιωάννινα-Κέρκυρα, Ηράκλειο-Χανιά, Λάρισα-Βόλος, Ξάνθη-Καβάλα, Νησιά του Αιγαίου, Κοζάνη-Καστοριά.

Σε αυτές τις επτά περιοχές λειτουργούν ήδη 69 προπτυχιακά προγράμματα στις επιστημονικές περιοχές STEM και 169 μεταπτυχιακά προγράμματα σε κατευθύνσεις αιχμής.

Ο ετήσιος αριθμός εισακτέων σε αυτά τα προπτυχιακά προγράμματα ξεπερνάει τους 11.000

Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα STEM στην περιφέρεια

Πανεπιστημιακά Προγράμματα STEM ανά Γεωγραφική Περιφέρεια

Ιωάννα Παπαδημητρίου