Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, η οποία συνυπογράφεται από 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με θέμα «Απροετοίμαστη η χώρα να υποδεχτεί την αυξημένη τουριστική κίνηση από Τουρκία. Κίνδυνος δυσφήμισης εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στην εφαρμογή της visa express στη Ρόδο».

Η ερώτηση αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην πύλη εισόδου της χώρας στη Ρόδο, κατά την προσπάθεια Τούρκων τουριστών να επισκεφθούν την χώρα, αξιοποιώντας το πρόσφατο μέτρο της visa express.

Η visa express είναι μια fast – track επιτόπια θεώρησης εισόδου που αφορά τους Τούρκους πολίτες, με ειδική σφραγίδα που τοποθετείται πάνω στο διαβατήριο, κατόπιν έκδοσης σχετικού παράβολου και λήψης βιομετρικών στοιχείων. Με αυτό τον τρόπο, παρακάμπτεται η συνήθης διαδικασία απόκτησης βίζας και καθίσταται ευχερέστερη η είσοδος στην χώρα.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου, οι γνώστες του τουρισμού και των διοικητικών και τελωνειακών δυνατοτήτων της χώρας μας, εξέφραζαν επιφυλάξεις για την αριθμητική επάρκεια των αξιωματούχων στις πύλες εισόδου, δεδομένου και του μεγάλου ενδιαφέροντος των Τούρκων τουριστών να επισκεφθούν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Παρ΄ όλα αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, καθησύχαζαν τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες κάλυψης των κενών» και «ολιγόλεπτες διαδικασίες εισόδου».

Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μία ακόμη φορά, διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, με σοβαρή ζημιά στην εικόνα της χώρας, αλλά και την προοπτική του μέτρου της visa express.

Συγκεκριμένα, εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες προσπάθησαν να επισκεφθούν την Ρόδο, ωστόσο η πολύωρη διαδικασία ελέγχου, μιας και υπήρχαν ελάχιστοι αξιωματούχοι, οδήγησε πολλούς από αυτούς σε ματαίωση των διακοπών τους και άπραγη επιστροφή στην χώρα τους.

Έτι περαιτέρω, το πρόβλημα οξύνθηκε με την έλευση των επιβατών κρουαζιέρας, για τις οποίες δεν είχε προβλεφθεί οτιδήποτε στην απόφαση -κάτι που έγινε εκ των υστέρων- και επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο και το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των Τούρκων τουριστών.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση της κ. Βέττα, το αποτέλεσμα είναι πολυδιάστατα αρνητικό: ταλαιπωρία των επισκεπτών, δυσφήμιση της χώρας μας, απώλεια εσόδων και εξαντλητική πίεση στους λίγους αξιωματούχους της πύλης εισόδου στην Ρόδο, δεδομένα δηλαδή που ναρκοθετούν το μέτρο της visa express και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

Επομένως, τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις προηγηθείσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου και υποδοχής, για τις ακόλουθες ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων για την θεραπεία του προβλήματος στο μέλλον, ενώ τίθεται ειδικότερο ερώτημα προς το Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με τα μέτρα για την αποκατάσταση της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Τουρισμού
Εξωτερικών
Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Απροετοίμαστη η χώρα να υποδεχτεί την αυξημένη τουριστική κίνηση από Τουρκία. Κίνδυνος δυσφήμισης εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στην εφαρμογή της visa express στη Ρόδο»

Την τελευταία εβδομάδα υπήρξαμε μάρτυρες μίας χαοτικής κατάστασης που επικράτησε στις πύλες εισόδου της χώρας με προορισμό το νησί της Ρόδου καθώς εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες που επιχείρησαν να φτάσουν στο νησί προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους, δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν.

Αιτία είναι τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά την διαδικασία χορήγησης της visa express, μιας νέας διαδικασίας fast-track επιτόπιας θεώρησης εισόδου, με ειδική σφραγίδα που τοποθετείται πάνω στο διαβατήριο, κατόπιν έκδοσης σχετικού παράβολου και λήψης βιομετρικών στοιχείων.

Τα προβλήματα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση. Ήδη, πριν την έναρξη λειτουργίας της διαδικασίας αυτής υπήρξαν προειδοποιήσεις. Τουριστικοί πράκτορες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς της περιοχής είχαν διατυπώσει τον προβληματισμό τους για την ομαλή εφαρμογή του, καθώς πολλοί τούρκοι πολίτες, περίπου 30.000, γύρισαν την πλάτη στο παλαιότερο σύστημα απόκτησης visa και επέλεξαν το νέο σύστημα ως αμεσότερο και λιγότερο χρονοβόρο. Αυτό είχε ως συνέπεια στις μεγάλες αναμονές για την έκδοση της κανονικής visa να προστεθούν και μεγάλες αναμονές στην έκδοση της visa express.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες όπως του Υπουργού των Εξωτερικών, τον Μάρτιο του 2024 από το Βήμα της Βουλής, ότι γίνονται διαρκείς συσκέψεις, ότι « Συντονιζόμαστε, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα είναι όσο το δυνατόν πιο θετικά, και για την ελληνική οικονομία, αλλά όμως και για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών», και ότι στα σημεία εισόδου δέκα νησιών και λιμανιών απαιτείται ενδυνάμωση με προσωπικό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, αποδείχτηκαν κενού περιεχομένου.

Για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους έγιναν και οι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού που κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη στις 19 Απριλίου είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά «ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν, να μπορούμε να χορηγούμε βίζα εντός λίγων λεπτών».

Δυστυχώς η πολυδιαφημιζόμενη «ολιγόλεπτη» αυτή διαδικασία μετατράπηκε από τις αστοχίες και την έλλειψη συντονισμού του επιτελικoύ κράτους, σε Γολγοθά για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναγκαστούν να ματαιώσουν τις διακοπές τους και να γυρίσουν πίσω.

Επιπλέον, το πρόβλημα οξύνθηκε περαιτέρω με την έλευση των επιβατών κρουαζιέρας και το κομφούζιο που ακολούθησε, καθώς στην αρχική απόφαση για την έκδοση της βίζας δεν είχαν συμπεριληφθεί τα κρουαζιερόπλοια, κάτι που έγινε εκ των υστέρων. Η “επιτελική κυβέρνηση” δεν φρόντισε να ενισχύσει εγκαίρως τα τελωνεία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απαιτήσεις των πρόσθετων ελέγχων και το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των Τούρκων τουριστών έφθασε πολύ σύντομα στα όριά του και αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ανεπαρκές.

Η σχετική διαδικασία, όπως εξελίχτηκε, προκάλεσε γενική δυσαρέσκεια και έδωσε τροφή για αρνητική κριτική από τις τουρκικές εφημερίδες και τουριστικούς πράκτορες που έσπευσαν να καταγγείλουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι «πιάστηκαν απροετοίμαστες» να ανταποκριθούν με επιτυχία στο αυξημένο ενδιαφέρον των τούρκων πολιτών για διακοπές στην Ελλάδα.

Επειδή, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, εκατοντάδες άτομα δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν από την Τουρκία στη Ρόδο για ολιγοήμερες διακοπές, στο πλαίσιο του νέου ειδικού καθεστώτος χορήγησης βίζας, καθώς υπήρξε πληθώρα αιτήσεων που δεν πρόλαβαν οι ελληνικές αρχές να εξετάσουν.
Επειδή, οι ουρές που σχηματίστηκαν, και η τεράστια ταλαιπωρία που υπέστησαν οι Τούρκοι τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα για να κάνουν τις διακοπές τους εγείρουν τον κίνδυνο να αποτρέψουν μεγάλο αριθμό τουριστών να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, και θέτουν σε αρνητική κριτική την ικανότητα της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού.
Επειδή, για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, τα δε αρμόδια υπουργεία αδυνατούν να συντονιστούν.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προέβησαν προληπτικά και σε τι παρεμβάσεις προς άλλα υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή της νέας διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι είχαν διατυπωθεί ήδη επιφυλάξεις εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των σχετικών αιτήσεων; Τι προτίθενται να πράξουν για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον;
2. Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες προέβησαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύωρες ουρές που σχηματίστηκαν και την μεγάλη καθυστέρηση;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Τουρισμού, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, προκειμένου να αποκαταστήσει την αρνητική εικόνα της Χώρας μας εξαιτίας των ανωτέρω ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Θρασκιά Ουρανία
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παππάς Πέτρος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Ιωάννης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος