Καθυστερεί η ΔΕΗ στις παραχωρήσεις γης-Το ποτήρι είναι μισοάδειο

Να υιοθετήσετε πιο ριζοσπαστική προσέγγιση αλλιώς θα αποτύχετε -Αν υπάρχει υστέρηση θα πάμε σε σχέδιο Β και Γ

Η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΔΑΜ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης  στην Πτολεμαΐδα παρόντος του Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας -Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO).Το 2024 θα είναι μια κομβική χρονιά όπως τόνισε διαδικτυακά  ο κ. Νίκος Παπαθανάσης  και τα πρώτα βήματα με προσκλήσεις θα τα δούμε στις αρχές του νέου έτους όπως τόνισε ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης .

Ο κ. Κάρστεν Ράσμουσεν τόνισε κατηγορηματικά  ότι αυτά που αποφασίστηκαν δεν αποτυπώθηκαν σε έργο. Η αρχική προσδοκία ήταν όπως είπε να υπάρξει έργο σε λιγότερο από ένα  χρόνο. Υπήρχαν καθυστερήσεις. Δεν διαπιστώθηκε έμπρακτα ότι η μετάβαση είναι ισχυρό όχημα για την στήριξη των τοπικών αρχών σημείωσε εμφαντικά τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη στελέχωση της Διαχειριστικής και της Μετάβασης.

Θετικότατος έδειξε για τις εδαφικές επιτροπές με την ποιότητα και την ποσότητα των προτάσεων που χρειάζονται σαφές χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό διερωτώμενος όμως   τι απέγιναν .100.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί από τα 1,6 δις συνέχισε αναφερόμενος στην εξειδίκευση του 1/3 του προγράμματος με τον ίδιο να δηλώνει ότι βλέπει το ποτήρι  μισοάδειο. Τα χρήματα αυτά πρέπει να μεταφραστούν σε υλικά αποτελέσματα. “Τείνω να είμαι απαισιόδοξος” είπε λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος είναι να επιταχυνθούν οι δραστηριότητες.

Είναι τσάμπα κόπος η κατάρτιση και η εκπαίδευση κατά τη γνώμη του αν δεν υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας. Ευτυχώς όπως ανέφερε οι εταιρείες είναι πιο γρήγορες και σε 5-6 μήνες πρέπει να προσδιοριστούν οι επενδύσεις. Εξήγησε επίσης  ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το φυσικό αντικείμενο χωρίς εκπροσώπηση από τις τοπικές περιοχές με την Αθήνα να απέχει από την Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη .Για μια ακόμα φορά ανέφερε ότι δεν έχουμε φτάσει σε υλικά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν προς τη ΔΕΗ λέγοντας ότι το σχέδιό της κινείται αργά. Με την καθυστέρηση παραχώρησης της γης , η γη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις, ανέφερε. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να μειωθεί η αγροτική γη τονίζοντας επίσης ότι οι εξορυκτικές περιοχές πλήττονται και από τα φωτοβολταϊκά.

Στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας business plan μιας και στόχος δεν είναι οι υλικές επενδύσεις αλλά ο τρόπος λειτουργίας τους και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Κάποιες δράσεις έχουν πολλές ελλείψεις υπογράμμισε. “Δεν έχουμε δει να ξεκινούν δράσεις. Μόνο αφού υπογραφτούν  συμβάσεις θα υπάρχει πλαίσιο δαπανών”. 2 εκ έχουν συμβασιοποιηθεί για δαπάνες στην Αθήνα υπογράμμισε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνουν δαπάνες επί του πεδίου.

“Είστε στα 79 εκ ενώ θα έπρεπε να είστε στα 430 εκ. Το καλοκαίρι του επόμενου έτους με βάση την καμπύλη υλοποίησης θα πρέπει να είστε στα 420 εκ και δεν θα βρίσκεστε. Αυτές οι απώλειες δύσκολα θα αντισταθμιστούν. Να υιοθετήσετε πιο ριζοσπαστική προσέγγιση αλλιώς δεν θα πετύχετε .Αν δούμε ότι υπάρχει υστέρηση στην καμπύλη ,θα πάμε σε σχέδιο Β και Γ.”

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης  Σκάλκος μίλησε για την προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να απορροφηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ τονίζοντας την ανάγκη για πιο γρήγορους ρυθμούς. Εξήρε το πάθος του Γιώργου Κασαπίδη , σημείωσε όμως ότι αφήνει την Περιφέρεια σε καλά χέρια .

Για άθλο μίλησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ  λέγοντας ότι πάνω από 500-600 εκ τον χρόνο πρέπει να απορροφούνται  τα επόμενα χρόνια.  Ο δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς ως οικοδεσπότης τόνισε ότι η κοινωνία δεν έχει δει έργα. “Κρινόμαστε για τα έργα όχι για τις προθέσεις μας” όπως είπε λέγοντας ότι το μεσοπρόθεσμο δεν λειτούργησε, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου δράσεις στον πρωτογενή τομέα.

“Το πρόγραμμα να γίνει κτήμα της περιοχής μας, να εντατικοποιήσουμε τους ρυθμούς μας . Το καμπανάκι είναι επιβεβαίωση όσων λέγαμε αλλά και μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας” ανέφερε ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου