Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο έντυπο των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων πυρήνα ΖΑΠ Πτολεμαΐδας στον πίνακα χωρικής οργάνωσης περιοχής επέμβασης στα 5.500 στρέμματα του κάμπου της Ακρινής θα δοθεί έμφαση σε αγροτικές δραστηριότητες. Εκεί θυμίζουμε χτίστηκαν τα αυθαίρετα των κατοίκων που γκρεμίστηκαν μετά από τις οδηγίες της ΔΕΗ. Σύνολο είναι 6.300 στρέμματα με τα 5.500 να ανήκουν στην Ακρινή και τα υπόλοιπα σε Κλείτος, Άγιο Δημήτριο, Οινόη, Γαλάνη, Τετράλοφο.

Σε επόμενο πίνακα αναφέρεται ότι με μπλε σκίαση σημειώνονται οι εκτάσεις που ανήκουν σε τρίτους εντός του ορίου της περιοχής επέμβασης (κίτρινο πλαίσιο) και δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Πρόκειται δηλαδή για τις αδιατάρακτες εκτάσεις που φαίνεται να παρουσιάζονται ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεσμεύονται ουσιαστικά από ΔΕΗ για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά.

Ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος στη λαϊκή συνέλευση της Ακρινής τον Ιούλιο του 2022 είχε διερωτηθεί τι θα γίνουν τα 5.500 στρέμματα της Ακρινής, ο ζωτικός χώρος της κοινότητας με τον κ. Μπούκη από τη Μετάβαση Α.Ε. να μη δίνει σαφή απάντηση.

Ιωάννα Παπαδημητρίου