Ένας χρόνος χωρίς τον Αλέξη στην προεδρία του κόμματος

Ποιοι ήταν τελικά αυτοί που οδήγησαν τον Αλέξη σε παραίτηση.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς τον Αλέξη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Ήταν πέμπτη 29 ιουνίου 2023 όταν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και site ανακοίνωναν ότι σε λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο ζάππειο για να κάνει δηλώσεις.

Κανείς μα κανείς δεν γνώριζε τι ακριβώς θα ανακοίνωνε, γιατί είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής μετά την ήττα των εκλογών της 25ης Μαΐου 2023.
Θυμίζω ότι είχε πει επί λέξη:

“Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για εμάς… Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.

Απαιτεί να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχιακό μας δυναμικό από την κορφή μέχρι τη βάση δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΊΑ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με υπερηφάνεια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες, θα βάλουμε όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα μπροστά τις διεργασίες για να πάρουμε τις αποφάσεις.

Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν την στρατηγική που να ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος”.

Στο επόμενο μισάωρο βρισκόμουν στο προαύλιο του ζαππείου θεωρώντας ότι θα υπάρχει πάρα πολύς κόσμος για να δει και να ακούσει τις μεγάλες αλλαγές που θα ανακοίνωνε ο Αλέξης.

Δυστυχώς για μένα το πρώτο σοκ από αυτό που θα ακολουθούσε ήταν η εικόνα που αντίκρισα από τους λιγοστούς ανθρώπους που ήταν παρόντες.

Για την ιστορία παρόντες ήταν μόνο οι:

Το προσωπικό από το γραφείο του,
ο ναύαρχος Αποστολάκης, ο σημερινός ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, η αδελφή του Ζανέτ, η Σβήγκου και ο Βασιλειάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ενδέχεται δύο τρεις άλλοι τους οποίους δεν παρατήρησα.

Ποιοι ήταν τελικά αυτοί που ανάγκασαν τον Αλέξη να παραιτηθεί και όχι να ανακοινώσει τις αλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευτεί ότι θα κρίνουν τα μέλη του κόμματος;

Κατά την ταπεινή άποψή μου

Προφανώς και ήταν οι επίδοξοι αρχηγοί και σημερινοί ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ – εξαιρώντας τον Νίκο Παππά – οι οποίοι στο άκουσμα του ότι ο Αλέξης θα θέσει πρώτος τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος όπως είχε δηλώσει, άρχισαν να δηλώνουν ότι διαφωνούν με τις fast track διαδικασίες και ότι απαιτείται χρόνος για να αξιολογήσουμε τα αίτια της ήττας.

Στην πραγματικότητα ήθελαν να προετοιμάσουν τον αντίπαλο του Αλέξη.

Ήταν οι ίδιοι αποστάτες που μετά την παραίτηση του Αλέξη άλλαξαν στάση και στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ιουλίου με ανίερες συμμαχίες απαίτησαν – με ψηφοφορία βέβαια – να γίνουν εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού στις 3 του Σεπτέμβρη του 2023, με την δικαιολογία ότι πρέπει να υπάρχει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διεθνή έκθεση θεσσαλονίκης.

Ήσαν αυτοί οι ίδιοι αποστάτες που όρισαν το εκλογικό σώμα το οποίο θα συμμετείχε στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Είναι αυτοί οι ίδιοι αποστάτες που δήθεν κόπτονται για δημοκρατικές διαδικασίες και μόλις έχασαν από τον σημερινό πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μέσα σε 25 ημέρες κατάφερε να αναδείξει πόσο ανίκανοι είναι αποχώρησαν.

Είναι αυτοί οι ίδιοι αποστάτες που τα “ανεξάρτητα” ΜΜΕ λόγω ευρωεκλογών τους έδωσαν άπλετο χρόνο για να μιλήσουν για την “αριστεροσύνη” τους, αλλά τους ξεπέρασε μόνη της η Αφροδίτη.

Είναι αυτοί που η αποστασία του 65 φαντάζει ωχριά μπροστά στη δική τους.

Και επειδή εδώ και μία εβδομάδα εμφανίζονται επιστολές από άλλους 7 βουλευτές και 80 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής σύνολο 87 στελεχών, που όπως αναφέρουν τα “ανεξάρτητα” ΜΜΕ τους ταυτίζουν με τον Αλέξη και ότι αμφισβητούν τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ας δουν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος, γιατί τους περισσότερους από αυτούς στις εκλογές του 2023, στις οποίες πρόεδρος ήταν ο Αλέξης, η κοινωνία τους έκανε πρώην….

Και επειδή αυτό το Σαββατοκύριακο σε ένα άλλο ιστορικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που με όλα τα λάθη του πρόσφερε πάρα πολλά στην Ελλάδα γίνονται διεργασίες,

Τα υπόλοιπα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ το επόμενο Σαββατοκύριακο.