Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο ομογενής από την Αυστραλία, Παναγιώτης Ιασονίδης (Peter Iasonidis), ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, με καταγωγή των γονέων του από τη Βροντή του νομού Κοζάνης και απώτερη καταγωγή από την Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου.

Την είδηση του θανάτου του, γνωστοποίησαν σήμερα Τρίτη γνωστοί του από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, άνθρωποι που είχαν συμπορευτεί μαζί του στον αγώνα που έδινε για να κρατηθούν οι ρίζες του ποντιακού ελληνισμού στην Αυστραλία από γενιά σε γενιά, και τους αγώνες του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων από τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.

Αν και γεννήθηκε στη Αυστραλία, τα ποντιακά ήταν η μητρική του γλώσσα, την οποία μιλούσε όπως την έμαθε από τους γονείς του και ήταν άριστος χρήστης του ιδιώματος της Ματσούκας του Πόντου.

Ασχολήθηκε με τις συλλογικές οργανώσεις του ποντιακού ελληνισμού στη Μελβούρνη και με τον ελληνισμό, ενώ ήταν και από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ).

Έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φίλοι και συναγωνιστές του στο ποντιακό χώρο και στο χώρο του ομογενειακού ελληνισμού της Αυστραλίας.

Roma Siachos: Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο σου φίλε, αγωνιστή και συνοδοιπόρε Παναγιώτη Ιασωνίδη. Καλό πέρασμα στην αιωνιότητα, του Πόντου παλληκάρι.. Καλό κατευόδιο, καλό ταξίδι στο αιώνιο Φως.

Litsa Athanasiadis: Goodbye my friend and brother. There are so many things I want to say to you. I know I will miss you terribly.

Αδελφέ μου Παναγιώτη καλό παράδεισο να έχεις. Είναι κάποια πράγματα που μοιράζεσαι με κάποιους ανθρώπους που σε στιγματίζουν την ψυχή.

Mairy Serafim: Ακαταμάχητος αγωνιστής και τραντέλληνας! Η απώλεια του τεράστια για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας! Καλό παράδεισο να έχεις αγαπημένε μας φίλε και κοντοχωριανέ!

John Toras: Συλλυπητήρια στην οικογένεια του και Ποντίους φίλους του καλού φίλου Παναγιώτη ένας Υπέροχος άνθρωπος. Καλό παράδεισο στην αιώνιο φως με τους Αγγέλους. Στέλλα και Γιάννης.

Alekos Katsifaras: Η είδηση θανάτου του Παναγιώτη Ιασωνίδη με γέμισε θλίψη. Η απώλεια του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην παροικία και πολύ περισσότερο στην Ποντιακή κοινότητα. Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα Παναγιώτη και θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο του Ελένη, τα παιδιά του και τους οικείους του.

Thomas Sawidis: Το πιο θλιβερό που θα μπορούσαμε να ακούουμε…. χάσαμε έναν πατριώτη, αγωνιστική,έναν τρεντέλλενα αγαπητό σε όλους! Συλλυπητήρια στην οικογένεια!!! χρέος μας να τιμήσουμε τη μνήμη του.…

Πηγή:efxinospontos.gr